Wandelroute

Oosteeklose Bossen

De kortste route in de ‘Boer- en bos’-reeks bevindt zich in de gemeente Oosteeklo. Als rode draad kozen we voor het element aarde. Geniet van passages langs boomgaarden, bunkers en de Antwerpse Heirweg.

Thema

Aarde

Start

Knooppunt 42, kruispunt Heide en Singelsepad

Afstand

6,8 km

Terrein

Het grootste deel van deze wandeling is verhard, bepaalde stukken zijn smal en nat.

Points of Interest

POI#1

Bosgrondscharters

Vroeger was het Meetjesland een arme streek en bestonden er hier beroepen waar we ons nu niks meer bij kunnen voorstellen. Zo was er het beroep ‘bosgrondscharter’. Zij maakten specifiek gebruik van de naaldbomen hier. Hun taak bestond erin naalden uit het bos samen te harken en te verkopen aan azaleakwekers. Naaldbomen zorgen er namelijk voor dat de grond verzuurt en azalea’s hebben een zure grond nodig om te groeien. De dennennaalden werden rond de planten verspreid en zo werd de zuurtegraad van de grond een stukje hoger.

Doe-opdracht

Handen en nagels uit de mouwen; ‘schart’ zo veel mogelijk naalden bij mekaar in 30 seconden tijd!

POI#2

Appel-en perenkwekers

Johan Neyt kweekt hier appels en peren in navolging van zijn vader, bekijk zijn verhaal.

POI#3

Antwerpse Heirweg

Deze weg loopt door verschillende routes. Vele mensen denken bij heerweg aan een romeinse weg, maar dit is in wezen een middeleeuwse naam: de weg van de kasteelheer. Aanduiding  van een hoofdweg, om onderscheid met lokale weg te maken. Vaak werden wegen uit de romeinse tijd gerecycleerd hiervoor. De Antwerpse heirweg loopt van Brugge tot Antwerpen en langs het traject zijn verschillende romeinse vondsten gedaan. Maar het is onduidelijk of de weg ook daadwerkelijk dienst deed in romeinse tijd.

POI#4

Bunkers

Je kwam er ongetwijfeld al tegen op de route; bunkers. Deze maken allemaal deel uit van de hollandlinie of Hollandstellung; van het Zwin tot in Antwerpen aan de kempenlinie. De Duitsers bouwden deze tijdens Wereldoorlog 1 uit wantrouwen tegenover de Nederlanders. Wat heeft dit dan eigenlijk met natuurlijke erfgoed te maken? De bunkers zijn ondertussen al zo lang ingebed in het landschap dat ze het een zekere waarde mee geven, kijk maar naar de foto’s. Ook bepaalde dieren genieten van hun aanwezigheid. Voor vleermuizen zijn dit ideale plekken om te overwinteren.

BingoDownload via deze link de bingo

BrochureDownload via deze link de brochure

Start & bereikbaarheid

Knooppunt 42

In alle gevallen start je het best aan knooppunt 42, dat ligt het dichtste bij de drukkere Gentweg. Daar kan je je auto kwijt en dan wandel je nog even tot knooppunt 42, dat ligt op het kruispunt van Heide met het Singelsepad.

Openbaar vervoer

Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan op diezelfde Gentweg af aan de halte ‘Lembeke antwerpse heirweg’ op lijn 195.

Knooppunten

Deze route volgt wandelknooppunten: 42-41-TP-40