Wandelroute

Kleit

Het thema van deze wandeling tussen Boer en BOS is het element ‘lucht’. De wandeling leidt ons langs dichte bossen, maar ook langs velden en heuvels waar we duidelijk zicht hebben op de hemel en de lucht. En dat allemaal in en rond het sympathieke dorpje Kleit.

Thema

Lucht

Start

sporthal De Berken

Afstand

9,96 km

Terrein

Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens; vaak smalle en natte paden.

Points of Interest

POI#1

Speel-en bivakzone

Via dit smalle pad, ook wel indianenpad genoemd, kom je op deze (verdoken) groene bivak- en speelzone. Spelen of slapen aan de rand van een bos, veel gezonder kan het niet… bossen leveren ons heel wat, onder andere het broodnodige zuurstof dat we ademen. Ze halen fijn stof uit de lucht en zorgen er dus voor dat we gezondere lucht in ademen.

Weetje: wist je dat naaldbomen meer fijn stof uit de lucht halen dan loofbomen?

POI#2

Aardgasleidingen

Ook onder de grond kan een vorm van lucht verborgen zitten. Hier in het Maldegemveld moeten bepaalde stukken open blijven voor de aardgasleidingen. In het stuk voor ons mag dus geen beplanting komen.

Doe-opdracht

Gebruik je longen en overbrug het stukje tussen de twee bosranden terwijl je zo lang mogelijk ‘aaa’ roept. Raak je tot aan de overkant?

POI#3

Boomkwekers Van Hulle

We passeerden al heel wat velden met jonge boompjes. Het meetjesland is dan ook een streek waar boomkwekers thuis zijn. Hier in Kleit is familiebedrijf Van Hulle B&C de grootste en al 222 jaar actief! Ze vertellen je graag wat meer.

POI#4

De Kampel

Welkom op de Kampel! Het meetjesland lijkt erg plat maar deze heuvel bewijst het tegendeel. We staan nu zo’n 25 meter boven de zeespiegel, net niet op de top, op het rustigere voetgangerspad.

Een weids uitzicht, ideaal om… wolken te spotten!

Hieronder vind je enkele veel voorkomende basissoorten van wolken en wat je ervan kan afleiden

Is het mooi weer? Dan zie je waarschijnlijk deze hoge bewolking, ook wel cirrus genoemd. Pas op! Worden het er snel meer en komen ze dichterbij? Dan zijn deze wolken een voorbode van slecht weer.

Cumuluswolken zijn ideaal om allerlei fantasievormen in te ontdekken. Ze zijn dik en wit en kunnen heel erg groot worden. Cumulus betekent ‘hoop’ in het Latijn.

De stratuswolk heb je vaak in de vorm van schapenwolken, alsof er allemaal kleine schaapjes in de lucht zweven. Deze hangen vrij laag en zijn vaak te zien hier. Ze kondigen meestal niet zo’n mooi weer aan.

POI#5

Eede- waterbekkens

Vogels vinden hun plek in de lucht, maar ook vaak in het water! Zoals hier in de aangelegde waterbekkens van de rivier De Eede. Maak het even stil want na wolken zijn we hier op de ideale plek om vogels te spotten.

Doe-opdracht

Kan je één van de vogels van de bingo ontwaren op het water?

BingoDownload via deze link de bingo

BrochureDownload via deze link de brochure

Start & bereikbaarheid

Sporthal De Berken

Als je met de fiets of auto komt, kan je best starten aan de parking van sporthal De Berken in het centrum van Kleit. Van daaruit wandel je uit het centrum op de Kleitkalseide richting drongengoed, tot je aan je linkerkant wandelknooppunt 42 tegenkomt. Dit is de start van de wandeling.

Openbaar vervoer

bus 185 stopt aan de halte Maldegem Sint-Vincentiuskring op de Kleitkalseide. Van daar wandel je nog even weg van het centrum tot je aan je linkerkant knooppunt 42 tegenkomt.

Knooppunten

Deze wandeling volgt deze wandelknooppunten: 42- 41-40- 29-30-31- 39-47-46-45-44-41-42