Fietsroute

Eeklo

In het Meetjesland staan heel wat bomen die het landschap vorm geven, waarvan we hun afwezigheid ons niet meer kunnen voor de geest halen. Heel wat bomen dragen ook een verhaal met zich mee. Waarom zijn ze er gekomen en waarom op deze plek? In deze fietstocht doorkruisen we vier meetjeslandse gemeentes, twee bosgebieden en luisteren we naar wat de bomen op de route te vertellen hebben…

Thema

Merkwaardige bomen

Start

CSA-boerderij De Moeiakker of
Het Leen, Eeklo

Afstand

35 km

Terrein

Weinig hoogteverschil. De meeste paden zijn verhard, ter hoogte van de lembeekse bossen is het wel een stukje op onverharde bospaden fietsen.

Points of Interest

POI#1

De Moeiakker

We raden je aan om deze fietstocht te starten vanaf De Moeiakker, een CSA-boerderij in het centrum van Eeklo. Ze geven je zelf graag wat meer uitleg.

Let op! De Moeiakker ligt niet op het knooppuntennetwerk. Om de route te vervolgen: rij van hieruit rechtdoor op de straat De Moeie, die overgaat op de Zuidmoerstraat en volg dan de bordjes naar knooppunt 55.

POI#2

Het Beukenhof

Het centrum van Eeklo heeft heel wat mooie bomen staan. Wij passeren aan de site De Zuidkaai, ook wel het beukenhof genoemd. En dat is niet toevallig! Hier zijn twee fraaie oude beuken te bewonderen. De ene is te bewonderen vanaf de straatkant. Tijdens de openingsuren kan je binnen in het beukenhof om ook de tweede nog imposantere boom te bewonderen.

Beukenweetje; Wist je dat als we helemaal niks van beheer in bossen zouden doen, die waarschijnlijk vol zouden staan met beuken? De beuk is al jaren een vaste gast in onze bossen, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen… Deze boom kan helemaal niet goed om met warmte en droogte en begint erg te lijden onder de klimaatverandering.

POI#3

Het Arboretum

Naast Het Leen vind je een indrukwekkend arboretum. Hier staat het boordevol met speciale bomen. Zo zijn hier verschillende sequoia’s te bewonderen. Dit zijn geen inheemse bomen en kunnen vlug uitgroeien tot gigantische reuzen. De grootste staat in Californië, die heeft een stamomtrek van 31 meter en is 85 meter hoog!

POI#4

De bevende Hazelaar

Een boom die niet kan ontbreken op onze route is natuurlijk ‘de bevende hazelaar’, een bekend stukje erfgoed in het meetjesland. Het verhaal achter deze boom kan je hier ter plekke lezen. Als je goed kijkt zie je dat dit eigenlijk helemaal geen hazelaar is maar een linde, ook wel (tril)linde genoemd. De oorspronkelijke bevende hazelaar was ook een linde en sneuvelde in 2005. Sindsdien staat de jonge, huidige ‘bevende hazelaar’ hier.

POI#5

De Treurbeuk

Voor de kerk stond tot twee jaar terug een opgaande linde die dienst deed als eeuwfeestboom. Deze kwam er in 1930 om het honderdjarige bestaan van België te vieren. Maar ga vooral achter de kerk kijken. Daar is een prachtige, atypische boom te bewonderen; de rode treurbeuk! Deze staat op wat vroeger het kerkhof van Lembeke was. Niet toevallig, deze mutatie van de gewone beuk wordt vaker aangeplant op kerkhoven. De mutant van de beuk ontstaat door een gebrek aan vezelstructuren bij de groei. Op die manier zijn de jonge scheuten niet sterk genoeg om rechtop te groeien en gaan ze treuren. De mutant werd een populaire cultuurboom in Europa.

POI#6

Vechten tegen windmolens?

We naderen de meetjeslandse kreken en dat valt te merken. We fietsen in  langs platte, uitgestrekte velden. Maar dat maakt het niet minder lastig, de wind kan hier namelijk stevig huishouden.  Er zijn hier weinig natuurlijke bomen te bespeuren, maar wel enkele bomen van windmolens.

Dat zijn opvallende landschapselementen, of je daar nu tevreden mee bent of niet. Windmolens wekken naast wind ook vaak heel wat discussie op. De voordelen zijn eindeloos, maar wie wil zo’n gevaarte in zijn achtertuin?

POI#7

Kastanjes in Bassevelde

Een dubbele rij van elk maar liefst 23 paardenkastanjes zorgt voor de groene long in het centrum van Bassevelde.

Weetje: dit is de wilde kastanje, giftig voor de mens, maar niet voor (andere) dieren. Deze vrucht werd vroeger aan paarden gegeven om hen te genezen van hoest of aan drachtige merries om een sterker veulen te krijgen. Vandaar dus de naam paardenkastanje.

POI#8

de Huysmanhoeve

Het streekcentrum De Huysmanhoeve ademt het Meetjesland landbouwverleden. Je vindt hier enkele prachtige bomen. Langs de toegangsdreef naar de parking staan vier knoteiken. Ze zijn minstens 75 jaar oud. Voor het gebouw is een hoogstamboomgaard met streekgebonden en oude fruitrassen.

Je kan in de cafetaria terecht om even uit te blazen met een streekgebonden drankje. Daarnaast kan je op de hoeve ook de nationale sport van het Meetjesland beoefenen: krulbollen. Ontdek in de expositieruimte van de oude hoeve het verleden van deze site. Check de openingsuren op www.huysmanhoeve.be, want de hoeve is enkel open tussen 1 april en 1 oktober.

BrochureDownload via deze link de brochure

Start & bereikbaarheid

De Moeiakker

Je kan starten vanaf POI 1; De Moeiakker, centraal in Eeklo gelegen. Kom je van te ver om helemaal te fietsen? Dan kan je ook vlot je fiets op de trein mee nemen. Van daar uit is het 5 minuutjes fietsen naar de Moeiakker.
Nog handiger is het om te starten van aan provinciaal domein Het Leen, POI 3 op de kaart, daar kan je ook parkeren.

Knooppunten

De route volgt deze fietsknooppunten; 94- 55- 57-58- 3-5-11-78-77-69-66-64-74-79-84-87-99-94.

Afwijking

Let op! Tussen knooppunt 94 en 55 wijken we even af van de knooppuntenroute. Ga op de markt niet rechtdoor richting Collegestraat maar sla rechtsaf om nog even op de markt te blijven en uiteindelijk op de Koning Albertstraat terecht te komen. Aan het rondpunt ga je rechtdoor en kom je op de Raverschootstraat. Die blijf je volgen tot je linksaf kan in het Mandeweegsken, deze weg gaat uiteindelijk over in de Korte Moeie en Moeie. Net na het kruispunt met de Tieltstraat vind je de afslag naar CSA-boerderij De Moeiakker.